VRHUNSKI EKSPERT INFORMACIONE BEZBEDNOSTI

Dun­ja Majs­torović danas je vrhun­s­ki ekspert infor­ma­cione bezbed­nos­ti, što joj je, kako kaže, “zan­i­man­je iz sno­va”. Školu za tal­ente pohađala je kao jed­na od najboljih učeni­ca Elek­trotehničke škole “Niko­la Tes­la”, nakon čega je upisala i završi­la akademske, a zatim i mas­ter studi­je na Raču­narskom fakul­te­tu u Beogradu.

U toku mas­ter studi­ja na RAF‑u pre­davala je lab­o­ra­tori­jske vežbe iz devet pred­meta, usmerenih na raču­narske mreže. Istovre­meno je samostal­no istraži­vala i uči­la o bezbed­nos­ti podata­ka, sis­tema i mreža na inter­ne­tu, pa je 2015. godine objav­i­la i svoj prvi naučni rad, na među­nar­o­d­noj IEEE kon­fer­en­ci­ji u Parizu.

Po završetku fakul­te­ta, zaposlila se u Telenoru kao speci­jal­ista za sajber bezbed­nost, a nakon samo deset mese­ci preuzela je ulogu menadžera tima za oper­a­tivnu bezbed­nost. U sklopu te funkci­je učestvo­vala je u stvaran­ju nove firme “CETIN”, takoz­vane “spin-off” kom­pani­je Teleno­ra. Kako bi bol­je savladala zadatke pred sobom, upisala je i uspešno završi­la trome­sečni, online pro­gram poslovne škole uni­verzite­ta Har­vard (Har­vard Busi­ness School), fokusir­an na kor­po­ra­tivne finan­si­je i poslovnu anal­i­tiku.

Iako je u ovom novom iza­zovu postigla izvanredne rezul­tate, kar­i­jeru nas­tavl­ja kao Ekspert za sajber bezbed­nost unutar glob­alnog tima u kom­pani­ji SIEMENS Ener­gy. Oni su lid­er u stvaran­ju mod­ernih ener­get­skih rešen­ja, i kao sva­ka dru­ga veća orga­ni­zaci­ja, ima­ju ras­tuću potre­bu za struk­tuiran­im pris­tupom obezbeđi­van­ja podata­ka, mreže, i gen­er­al­no infra­struk­ture. Poš­to Srbi­ja može da ponu­di zaista izvanredan kadar u oblasti infor­ma­cionih tehnologi­ja, ne čudi to što su odlučili da baš ovde formi­ra­ju tim cyber­se­cu­ri­ty stručn­ja­ka, koji podrža­va svakod­nevne, ali i strateške operaci­je kom­pani­je na glob­al­nom nivou.

Osim svo­je pro­fe­si­je, Dun­ju izd­va­ja i to što je kao osno­vac igrala klasičan balet, a čak je i nas­tu­pala u Nar­o­d­nom pozoriš­tu u Beogradu, u čuven­om bale­tu Čajkovskog, „Krcko oraščić“. Danas su joj hobi­ji golf, kart­ing, i pucan­je, gov­ori engles­ki i fran­cus­ki, a trenut­no uči nemač­ki jezik.

U budućnos­ti sebe vidi kao vrsnog stručn­ja­ka u svom polju, a ujed­no obeća­va da će uvek rado biti men­tor novim tal­en­ti­ma. Kaže da je njen moto težn­ja ka bol­jem, i zato je pitan­je „šta će ovo unapred­i­ti“ uglavnom jedi­ni para­metar da se upusti u neki novi pro­jekat.