NAJBOLJA SRPSKA HOKEJAŠICA

Emil­i­ja Žik­ić je mat­u­rant VIII beogradske gim­naz­i­je. Njen sport­s­ki tal­e­nat i tim­s­ki duh se poseb­no ogle­da u hoke­ju. Zav­olela ga je kao mala, kada je gledala hoke­jaške utak­mice sa tatom koji prati i voli hokej. Kao devo­jči­ca, od svo­je šeste godine je treni­rala hokej i učestvo­vala na mno­go­b­ro­jn­im turnir­i­ma i tak­mičen­ji­ma gde je osva­jala bro­jne nagrade, u Srbi­ji, kako u Beogradu tako i u Novom Sadu i Sub­oti­ci, ali je učestvo­vala na mno­go­b­ro­jn­im među­nar­o­d­nim turnir­i­ma u Mađarskoj, Hrvatskoj, Sloveni­ji, Češkoj, Slo­vačkoj, Bugarskoj, Bosni i Herce­govi­ni.   Do 2017. igrala je isključi­vo sa dečaci­ma, a od te godine igra i za muške tim­o­ve („Par­ti­zan”, „Spar­tak” iz Sub­o­tice)  i za ženske tim­o­ve  („Ser­bian girls”-u kome je kapiten; “Sis­cia” iz Siska). Osva­jala je pored medal­ja i indi­vid­u­alne nagrade za najbol­jeg igrača/igračicu. Mno­go­b­ro­jne medal­je su iz Mađarske, Hrvatske, Sloveni­je i Bosne i Herce­govine. Prvu indi­vid­u­al­nu nagradu osvo­ji­la je kada je igrala turnir u Seged­inu 2014. Igrala je sa dečaci­ma i osvo­ji­la nagradu za najbol­jeg igrača turni­ra.

Prva srp­s­ka pot­puno žen­s­ka hoke­jaš­ka ekipa  „Girls Ser­bia“ osvo­ji­la je bron­zanu medalju na među­nar­o­d­nom turniru „Angels Cup 2016“. Uprkos čin­jeni­ci da su na ledu zajed­no bile tek neko­liko puta u svo­jim kratkim hoke­jaškim kar­i­jera­ma, na  turniru u Dunavaroši najbol­je srpske devo­jčice su pred­vođene Emil­i­jom kao kapitenom, na turniru u Mađarskoj pokaza­le izuzetne par­ti­je koji­ma su oduševile domaće trenere i lju­bitel­je hoke­ja i poz­vane na nared­ni turnir u ovom gradu na obali Duna­va. Na Dru­gom mem­o­ri­jal­nom turniru u žen­skom hoke­ju „Meri Jan­ka“ koji je održan u Budim­pešti Emil­i­ja Žik­ić, hoke­jaši­ca Par­ti­zana, je izabrana u „Ol star“ tim turni­ra. Ekipa „Girls Ser­bia”, nefor­mal­na žen­s­ka reprezentaci­ja Srbi­je, pobed­nik je Prvog među­nar­o­dnog turni­ra u žen­skom hoke­ju u Sisku odi­gra­nom na otvorenom kliza­l­iš­tu „Zibel“. Tokom sezone u 2018. za HK Spar­tak U15 u JHL Emil­i­ja  je uspešno nas­tupi­la.

Na svet­skom prven­stvu u hoke­ju (za seniore i za juniore), održanom u Beogradu 2019. godine, u Pio­niru imala je tu čast da naše reprezen­ta­tivce uvede na led, dok je nosi­la srp­sku zas­tavu. U nared­nih neko­liko god­i­na će pred­vodi­ti devo­jke na kval­i­fikaci­ja­ma za Svet­sko prven­st­vo u žen­skom hoke­ju na ledu. Hokej je za nju igra koja sjed­in­ju­je brz­inu, orga­ni­zo­van napad, rešen­ja u trenutku i tim­sko razumevan­je kao i radost pobe­da koja se deli. Uspeh je rezul­tat bro­jnih treninga, igre na ledu, družen­ja tima i mnogih fak­to­ra pojed­in­ca, ambi­ci­ja, upornos­ti, žel­je da se dokaže sprem­nost za bilo kog pro­tivni­ka.  Emil­i­ja se bavi i pisan­jem, pa je od osnovne škole učestvo­vala na svakoj književnoj olimpi­ja­di, plasir­a­jući se svake godine na grad­sko tak­mičen­je uz osva­jan­je nagra­da. Vođen­je deba­ta joj je omil­jen hobi Bavi se svi­ran­jem akustične gitare, muzikom koja je inspir­iše dok piše poez­i­ju. Ove godine je radi­la kao tren­er, uči­la je decu do sedam god­i­na da kliza­ju, mož­da buduće nasled­nike u hoke­ju.